Web Analytics Made Easy - Statcounter

خبرگزاری میزان- مدیرکل آمار و فناوری اطلاعات بنیاد شهید و امور ایثارگران از تغییرات و افزودن دو خدمت جدید در سامانه خدمات الکترونیک ایثار و ارائه خدمات جدید در نرم‌افزار موبایل همراه ایثار خبر داد. تاریخ انتشار: 13:15 - 08 آبان 1398 - کد خبر: ۵۶۳۱۳۴

به گزارش گروه جامعه خبرگزاری میزان، علیرضا امینی با اشاره به تغییرات ظاهری در رابط کاربری سامانه خدمات الکترونیک ایثارگر گفت: سامانه‌های نرم‌افزاری برای حفظ جذابیت‌های بصری ناگزیر به ایجاد تغییرات و به روز کردن سامانه بر اساس استاندارد‌های جدید هستند و سامانه خدمات الکترونیک ایثار نیز پس از گذشت ۴ سال نیاز به تغییراتی داشت تا برای مخاطبین از دیدگاه بصری جامع‌تر باشد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!


وی افزود: یکی از مسائل مهم در دستور کار برای این سامانه، ایجاد تغییراتی به منظور تسهیل در استفاده از خدمات توسط تلفن همراه برای مخاطبین است که در این راستا قابلیت افزودن تصویر و کم حجم شدن اطلاعات در نظر گرفته شده است، همچنین در نسخه وب نیز به برخی بخش‌ها توضیحاتی اضافه شده است.
مدیرکل آمار و فناوری اطلاعات بنیاد با بیان اینکه در حال حاضر ۱۵ خدمت شناسنامه دار و ۵ خدمت بدون شناسنامه در سامانه خدمات الکترونیکی ایثارگر ارائه می‌شود تصریح کرد: طبق هماهنگی‌های صورت گرفته با سازمان‌های مربوطه، بنیاد باید ۳۰ خدمت خود را الکترونیکی کند که در این راستا تا پایان سال دو خدمت دیگر شامل کمک هزینه ازدواج و درخواست اردو الکترونیکی خواهد شد.
وی ادامه داد: همچنین در سامانه جدید خدمات الکترونیک ایثار، بهبود‌هایی در بخش ارائه شکایات سامانه در دست اقدام است، زیرا در گذشته شکایات قابل پیگیری نبود، ولی با تغییرات به وجود آمده ایثارگران می‌توانند تمامی مراحل شکایات خود را پیگیری کنند، از سوی دیگر شکایات به سامانه سجایا نیز متصل شده است.
امینی همچنین به افزودن خدمات جدید به نرم افزار موبایل همراه ایثار تا پایان سال اشاره کرد و گفت: این نرم افزار تاکنون خدماتی نظیر فهرست مراکز مشاوره و دفاتر بنیاد، فیش حقوقی و ... ارائه می‌داد که مقرر شده ارزیابی عملکرد کارکنان توسط ارباب رجوع و اعلام مانده وام صندوق قرض‌الحسنه شاهد و مبلغ پس‌انداز نیز به این نرم‌افزار افزوده شود.


انتهای پیام/

منبع: خبرگزاری میزان

کلیدواژه: ایثارگران بنیاد شهید خدمات الکترونیکی سجایا

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.mizan.news دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «خبرگزاری میزان» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۵۶۲۲۳۸۹ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

ارائه رایگان ۴۴ میلیون خدمت دارویی به بیمه‌شدگان در مراکز درمانی تأمین‌اجتماعی

به‌گزارش روابط‌عمومی سازمان تأمین‌اجتماعی، این سازمان به‌عنوان دومین ارائه‌دهنده خدمات درمانی کشور (پس از وزارت بهداشت)، با تحت پوشش داشتن بالغ بر ۴۶ میلیون نفر از اقشار مختلف مردم، در بخش درمان مستقیم دارای ۴۰۳ داروخانه در مراکز درمانی ملکی سراسر کشور است که با حضور و فعالیت ۶۴۰ داروساز، به بیمه‌شدگان و بازنشستگان ارائه خدمات می‌کنند. از این تعداد، ۳۶۳  داروخانه به صورت یک یا دو شیفته و ۴۰ داروخانه به صورت شبانه‌روزی فعالیت می‌کنند.

بر اساس آخرین آمارهای سازمان تأمین‌اجتماعی، در سال گذشته بیش از ۹/۹۹ درصد نسخ در مراکز درمانی این سازمان به‌صورت الکترونیک در داروخانه‌های مراکز درمانی این سازمان ثبت شده است و داروهای تجویزی برای بیمه‌شدگان و بازنشستگان تحت پوشش خدمات درمانی این سازمان در این مراکز، به‌صورت کاملاً رایگان به این بیماران ارائه شده است.
این گزارش حاکی است ارائه خدمات دارویی در داروخانه‌های سازمان تأمین‌اجتماعی، مطابق سطح‌بندی اعلام شده از سوی وزارت بهداشت و درمان به‌عنوان متولی نظام سلامت انجام می‌شود و مبنای اقلام دارویی موجود در داروخانه‌های مراکز درمانی این سازمان نیز «دارونامه» یا «فارماکوپه» رسمی کشور است.
براساس این گزارش، سیاست کلی سازمان تأمین‌اجتماعی در تأمین و توزیع داروهای مورد نیاز در مراکز درمانی سازمان، خرید از شرکت‌های دارویی معتبر و دارای مجوز و البته با در اولویت قراردادن خرید از هولدینگ دارویی این سازمان است به‌گونه‌ای که در حال حاضر حدود ۶۰ درصد  از داروهای مورد نیاز در سیستم درمانی تأمین‌اجتماعی از تولیدات شرکت‌های تابعه شرکت سرمایه‌گذاری دارویی تأمین (هولدینگ دارویی تیپیکو) تأمین می‌شود.
گزارش روابط‌عمومی سازمان تأمین اجتماعی همچنین حاکی است این سازمان به‌عنوان اولین خریدار خدمات درمانی کشور، در بخش درمان غیرمستقیم نیز با بیش از ۱۵ هزار داروخانه در بخش خصوصی و دولتی طرف قرارداد است که خدمات دارویی مورد نیاز را حسب تشخیص پزشک و در قالب تعهدات بیمه‌های پایه که از سوی شورای عالی بیمه تعریف شده است، به بیمه‌شدگان، بازنشستگان و سایر افراد تحت پوشش این سازمان ارائه می‌کنند.
مطابق آمارهای سازمان تأمین‌اجتماعی، داروخانه‌های طرف قرارداد این سازمان در سراسر کشور، در سال گذشته خدمات دارویی مورد نیاز را بر اساس ۱۴۸ میلیون نسخه صادرشده، به بیمه‌شدگان این سازمان ارائه کرده‌اند.
لازم به ذکر است به‌منظور تسهیل و تسریع در خدمت رسانی به بیمه‌شدگان و بازنشستگان، با دستور مدیرعامل سازمان تأمین‌اجتماعی، از تیر ماه سال گذشته، فرآیند رسیدگی به درخواست‌ها و عقد قرارداد با داروخانه‌ها، در مناطق کمتر برخوردار نهایتاً ظرف مدت یک هفته و در سایر مناطق نهایتاً در طول یک ماه انجام می‌شود.

منبع: قدس آنلاین

دیگر خبرها

  • اعزام ۳۵۰۰ زائر حج از فرودگاه همدان
  • زارع‌پور: ارائه ۵۰۰ خدمت دولتی ، هوشمند شده است
  • بانکداری ویدئویی، خدمت جدید بانک ملت به مشتریان
  • معافیت پزشکی سربازان حین خدمت چطور انجام می‌شود؟
  • ارائه رایگان ۴۴ میلیون خدمت دارویی به بیمه‌شدگان در مراکز درمانی تأمین‌اجتماعی
  • ثبت‌نام حضوری و الکترونیک کلاس اولی‌ها از امروز
  • قالیباف: سازمان هلال‌احمر خدمات بی‌نظیری در دوران جنگ ارائه کرد
  • خدماتی که صندوق صعب‌العلاج به بیماران تالاسمی ارایه می دهد
  • خدمات صندوق صعب‌العلاج برای بیماران تالاسمی
  • ارائه خدمات الکترونیک « ۷ در ۲۴ » به شهروندان اصفهان + فیلم